Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit

Ini adalah salah satu peribahasa kegemaran aku. Ini kerana peribahasa ini adalah mengenai kemajuan satu langkah demi satu langkah 🙂

bukit

Membaca buku adalah satu tabiat yang baik. Untuk menimba lebih ilmu mengenai kesihatan, saya membaca buku, mendengar seminar dan membaca artikel dari Internet. Ilmu is penting. Tapi kalau ilmu hanya dalam otak saya, itu tidak mencukupi. Ini kerana boleh lupa selepas satu minggu, atau beberapa hari…hehe..

Jadi, kita kena menggunakan ilmu dalam gaya hidup kita. Tapi, saya tahu ini bukan perkara yang senang untuk dilakukan, kan? Ini termasuk saya. Saya tahu banyak tapi perubahan sedikit. Dan tabiat susah untuk diubah. Tapi, saya tidak boleh terus begitu kalau saya hendak lihat kesihatan saya ada lebih peningkatan.

Baru-baru ini, minggu lalu, saya ada dengar satu ‘Health Talk’. Banyak points yang diberikan. Kalau termasuk kesihatan buku yang saya baca, points dah terlampau boleh oh. Tapi, saya membuat keputusan untuk berubah satu langkah demi satu langkah. Dan inilah tumpuan saya sekarang: tidur cukup dan awal (target sebelum 11pm), minum cukup air dan nasi kurang dan makan kurang sikit (my lunch box below).

Less Ricedrink_water

Marila kita berubah untuk menjadi yang lebih sihat bersama-sama, satu langkah demi satu langkah, kerana sikit-sikit, jadi bukit 🙂